ZEITGEISTLezingen '24 Grote mogendheden in een wereld en tijden van verandering.
Over Europa, Prof. Dr. Hendrik Vos
Met de ZEITGEISTLezingen, een lezingencyclus rond een actueel thema,wil Davidsfonds Beveren-Zuid de vinger aan de pols houden bij wat leeft, beroert, bezighoudt.
De lezingenreeks van Davidsfonds Academie in Beveren in het najaar van 2023 zoomde in op Rusland. Stefan Blommaert, Steven De Foer en prof. dr. Hendrik Vos kijken in de ZEITGEIST Lezingen '24 naar het reilen en zeilen van respectievelijk China, Amerika en Europa in deze wereld en tijden van verandering.
LEZING 3 | EUROPA, Prof. Dr. Hendrik Vos
EUROPA, hoewel intern verdeeld in veel opzichten over tal van kwesties, blijft een eeconomische reus en een bastion van democratie en mensenrechten maar is geen dominante macht meer. Sinds het einde van vorige eeuw bevindt het zich in een overgangsperiode. De lijst van grote uitdagingen is niet min: de oorlog aan de grenzen van Europa die in het begin althans leidde tot eensgezindheid, maar steeds meer wringt. De opkomst van populistische en nationalistische stromingen, die zich verzetten tegen de gevestigde politieke orde en de Europese integratie. Veiligheidsuitdagingen, zoals terrorisme, cyberaanvallen. De aanhoudende migratie-en vluchtelingencisis, die de sociale cohesie bedreigt, de arbeidsmarkt en het politieke klimaat. Een vergrijzende bevolking en een dalend geboortecijfer. Spanningen door maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken en de overgang naar een duurzame energievoorziening te bevorderen, enz… Het stelt de Europese Unie zwaar op de proef. Prof Hendrik Vos licht toe.
Prof. Dr. Hendrik Vos (°1972) is politicoloog en verbonden aan de Universiteit Gent, waar hij ook directeur is van het Centrum voor EU-studies. Zijn specialisaties zijn Europese Politiek, Besluitvorming in de Europese Unie en Actuele vraagstukken van de Europese politiek. Met VRT-journalist Rob Heirbaut schreef hij het boek “Hoe Europa ons leven beïnvloedt", dat bekroond werd met de Wablieftprijs voor Klare Taal. 'Dit is Europa' is de titel van zijn boek over de geschiedenis van de Europese eenmaking én van de voorstelling die eruit voortvloeide met cellist Frans Grapperhaus over een unie vol muziek en verhalen. In zijn columns voor De Standaard schrijft hij over de Europese Unie en actuele gebeurtenissen in de Europese politiek.